האלכוהול הוא חלק בלתי נפרד מתרבות האנושות וחלק בלתי נפרד מחיי החברה המודרנית. אולם, לצד ההנאה והרגעה הנפשית שהוא יכול לספק, חשוב להבין את ההשלכות שלו על הגוף והבריאות. במאמר זה נתמקד בתכונות התזונתיות של האלכוהול, השפעתו על עיכול, תופעות לוואי, יתרונות וחסרונות, ונסקור את המחלות שהוא עשוי לסייע בטיפול בהן או לגרום להן.

רכיבי תזונה:

האלכוהול מספק 7 קק"ל ל1 גרם אלכוהול , ולכן הוא מקור יחסית גבוה של אנרגיה, יותר מפחמימות וחלבונים וקצת פחות משומנים.
כמו כן, אינו מספק כלל רכיבים תזונתיים כמו: חלבונים, שומנים, וויטמינים או מינרלים. בכך, הוא נחשב "לפחמימה ריקה".

עיכול:

האלכוהול נספג במעיים כבר בשלב הראשון של העיכול, ולכן הוא מספק קלוריות מיידיות. אם זאת, צריכת אלכוהול בכמויות גדולות עשויה להפריע לתהליכי העיכול ולגרום לבעיות כגון: צרבות, אולקוס ועצירות.

תופעות לוואי:

צריכת אלכוהול בכמויות גדולות עשויה לגרום לתופעות לוואי כמו: הקאות, כאבי ראש, ותחושת עייפות.

טבלה המפרטת את אחוזי האלכוהול וכמות הקלוריות בכל משקה

משקה

אחוז אלכוהול (בנפח) כמות קלוריות (לכל 100 מ"ל)

יין

10-15%

כ-70 קלוריות

וודקה

כ-40%

כ-231 קלוריות

קוקטייל ערק

כ-20%

כ-250 קלוריות

ויסקי

כ-40%

כ-231 קלוריות

קמפרי

כ-25-28%

כ-110 קלוריות

משקה אנרגיה

8%

כ-45 קלוריות

בירה 4-6%

כ-43 קלוריות

 

יתרונות

  • צריכת אלכוהול בכמות נמוכה יכולה לסייע בהורדת סיכון למחלות לב ומחלת אלצהיימר.
  • אלכוהול משבית את ייצור הסוכר בכבד, בתהליך הנקרא גלוקונאוגנזה ולכן בזמן שתית אלכוהול רמות הסוכר בדמנו יורדות. מנגנון זה יכול להועיל לסוכרתיים ע"י הפחתה ברמות הסוכר בדמם עי שתית אלכוהול בזמן ארוחה למשל
  • רכיבי תזונה ייחודים ביין – ידוע על סגולותיו של היין האדום אולם נשארת השאלה האם ישנם יתרונות גם ליין הלבן, אי לכך רכזתי עבורכם את שלל היתרונות וההשוואה בניהם:

יתרונות בשתיית יין

סוכרת ואלכוהול / יין  בדם: מחקרים מצאו קשר בין צריכת יין לבן להפחתת סיכון לסוכרת מסוג 2. העשירות בפילפולים ובסוכרים טבעיים ביין לבן נותנת לו תכונות אנטי אוקסידנטיות ומסייעת בתהליך הורדת האינסולין בדם.

בריאות הלב: מחקרים רבים מצאו קשר בין צריכת יין להפחתת סיכון למחלות לב ולמגוון רחב של מחלות לב נוספות. הפוליפנולים הטבעיים ביין יכולים לשפר את תפקוד הלב ולהפחית סיכון לפגיעות לב ומחלות כלי דם.

השוואה בין יין לבן לין אדום:

  • אנטיאוקסידנטים: יין אדום מכיל כמות רבה יותר של אנטיאוקסידנטים הטבעיים בו, בעיקר בזכות הפוליפנולים הנמצאים בקליפת הענבים וכמות גבוהה של רזברביטל הנמצא בצבע הבורדו בעוד שביין לבן הפוליפנולים נמצאים בעיקר ביין לבן יבש.
  • בריאות הלב:  מחקרים הראו שיין אדום מסייע במניעת מחלות לב יותר מאשר יין לבן. זאת עקב כמות הפוליפנולים העשירה ביין האדום.
  • סיכון לסרטן: יש נתונים שמצביעים על יתרון בצריכת יין אדום לעומת לבן להפחתת סיכון לסרטן  זאת בשל כמות הרסברטרול והפוליפנולים הנמצאים ביין אדום במינון גבוה.

לסיכום, יין לבן וין אדום הינם משקאות אלכוהוליים בריאים מרוב משקאות האלכוהול האחרים כאשר ליין האדום יתרון נוסף על פני הלבן עקב הימצאות של הרכיב רזברטרול שהיא תרכובת נוגדת חמצון המצויה בעיקר בקליפות ענבים אדומים.

חסרונות

צריכת אלכוהול בכמויות גדולות עשויה לגרום ל:

  • מחלות לב,
  • הפרעות במערכת העצבים
  • בעיות בכבד כמו: סרטן כבד ושחמת כבד.
  • בריחה ממסגרות, בטלה, וחוסר יכולת להתמקד ולחיות חיים מאורגנים ומאוזנים.
  • להגביר חרדה ודיכאון, להקשות על ההירדמות ועלולה להוביל לשינה לא רציפה, לגרום לפגיעה בזיכרון, בר

אלכוהול וחיידקי עיכול

כאשר מדברים על צריכת אלכוהול והשפעתו על חיידקי העיכול, חשוב להבין את היחס בין השניים. חיידקי העיכול מספקים תפקוד חיוני ב:

  • עיכול המזון בדגש על פירוק וספיגת המזון
  • חיזוק מערכת החיסון
  • יצירה של חומרים חדשים במערכת העיכול
  • חיזוק מערכת העצבים ומערכות הגוף

אם זאת, צריכת אלכוהול בכמויות גדולות עשויה להפריע לחיידקים הידידותיים ולעורר צמיחתם של חיידקים פתוגניים, שיכולים לגרום לבעיות כמו:

  • דלקות במערכת העיכול
  • פגיעה בדפנות המעיים,
  • פגיעה בכבד ובמערכת העצבים,
  • פגיעה בפירוק המזון דבר שיכול לגרום לתסמינים כמו כאבי בטן, עצירות והקאות.
  • עייפות ועוד

ניתן לראות בתרשים למטה איך אלכוהול מחליש את מערכות ההגנה של הגוף וחיידקים שליליים נכנסים אל תוך הגוף ומגיעים לכבד ולזרם הדם.

 

 

לשמירה על בריאות חיידקי העיכול, חשוב לשמור על איזון בצריכת אלכוהול ולהפחית את הצריכה שלו לכמויות שמתאימות לתפקוד הגוף.

כיצד נגרום לשגשוג יתר של חיידקי עיכול:

  • נגביר אכילה של מזונות מהצומח כמו: ירקות, פירות, דגנים מלאים
  • נשתה מים
  • נגביר צריכה של מזונות מותססים כמו יוגורט, קמבוצה, מלפפונים מוחמצים ועוד

הנחיות לצריכת אלכוהול בטוחה:

  • הימנעו משתיית אלכוהול כלל אם אתם מתחת לגיל 18.
  • נשים בהריון או מניקות אסור להן לשתות אלכוהול כלל.
  • הגדירו לעצמכם מגבלה של כמות המשקאות שתשתו.
  • אכלו לפני שתיית אלכוהול.
  • הימנעו משתיית אלכוהול על בטן ריקה.
  • שתיית מים מרובה לאורך הערב.
  • הימנעו מערבוב משקאות אלכוהוליים.
  • השתמשו בתחבורה ציבורית או במונית לאחר שתיית אלכוהול.
  • היו מודעים להשפעות אלכוהול על גופכם ועל התנהגותכם.
  • אם אתם מודאגים מצריכת אלכוהול שלכם או של אדם קרוב אליכם, פנו לגורם מקצועי לקבלת סיוע.

סיכום והמלצות

יש להבין את היתרונות לצד החסרונות ולכן יש להמעיט בצריכת אלכוהול ולשים דגש על שתית יין אדום או יין לבן יבש כאפשרות מועדפת.

שתיה של עד 2-1 משקה אלכוהולי ביום/ באופן שבועי מומלצת על פי ארגוני הבריאות,

אולם, לאחרונה על פי הממצאים החדשים ואיזון חיידקי המעי יש לשקול הפחתה בצריכת אלכוהול בהתאמה אישית בהתאם למצב הבריאותי של כל אחד ואחת.

דילוג לתוכן