קנדידה – אמת או בדיה ?
קנדידה הינה פטריית שמר המצויה באופן טבעי במערכת העיכול. לפטרייה זו יש מאות סוגים שונים רבים והנזק שהיא מייצרת בגוף היא בעיקר מאותם רעלנים שמופרשים ממנה אל תוך מערכת העיכול וגם לשאר המערכות בגוף. כאשר הפטרייה מצליחה לחדור אל מחוץ למערכת העיכול המצב מוגדר קנדידה ססטמית, כלומר רב מערכתית.
קצת על חיידקים ופטריות –
גוף האדם מכיל 2.5 ק"ג של חיידקיים, זהו נתון מעניין וחשוב! בשנים האחרונות, ישנו מחקר רחב היקף ומסקנות מרחיקות לכת אחר תפקודם העצום של החיידקים הטובים בגופנו. ישנם כאמור חיידקים טובים ורעים ובמצב תקין ישנו מאזן תקין ביניהם. למעשה, חלק נכבד מהטיפול בקנדידה נועד להחזיר את הגוף לאיזון הטבעי שלו. כלומר, לחזק את החיידקים הטובים ולהכחיד את החיידקים והפטריות המזיקות.
חיידקים טובים ממלאים שלל תפקידים כמו:
- מתפקדים כחלק מהמערכת החיסונית של גוף האדם.
- יצירה של ויטמינים וחומרים חשובים
- שיפור תהלכי ספיגה,
- איזון רמות סוכר
- אפילו עזרה בירידה במשקל ועוד מגוון תפקידים רבים.
חוסר איזון בחיידקי המעיים
כאשר יש חוסר איזון של אותם חיידקים המכונים בשם כולל מיקרוביום. כלומר, איזון לרעה בין החיידקים הטובים והרעים במערכת העיכול, פטריית הקנדידה עלולה להתפשט ולגדול במערכת העיכול, לתפוס מקום ואף לנדוד למערכות שונות בגוף האדם ולגרום לתסמינים שונים ומגוונים במערכות שונות:
מערכת העיכול- כל התסמינים שיכולים להיות: גזים, כאבי בטן, נפיחות, אי סדירות במערכת העיכול כמו עצירות שלשול ועוד.
מערכת השתן- דלקות חוזרות בדרכי השתן היוצרים כאבים וצריבות.
מערכת העצבים-עייפות, ישנוניות, חוסר יכולת להתרכז, אי שקט, תחושת ערפול.
עור- פטריות על העור ובציפורניים , אקנה, גרד, אקזמות, ועוד.
חלל הפה וכלי הנשימה– פצעים על הלשון, בעיות חניכיים, ריח רע מהפה, גודש באף, דלקות גרון, דלקות אוזניים, כאב גרון, לחץ בחזה.
הסיבות לחוסר איזון וגדילה של פטריית הקנדידה יכול להיווצר מ:
- נטילה ממושכת של אנטיביוטיקה במהלך החיים, גלולות, סטרואידים.
- הריונות מרובים הגורמים לחולשה בגוף.
- שתיה מרובה של אלכוהול.
- תזונה מערבית טיפוסית (גאנק פוד)
- סטרס.
איך ניתן לאבחן את הפטרייה?
בקליניקה שלי אני מאבחן את הפטרייה על ידי שאלון מקיף לתסמינים, ובדיקות נוספות ובמידת הצורך ניתן גם לשלוח לבדיקות מקיפות נוספות. אם זאת, יש קושי לאבחן ולזהות את הפטרייה כיוון שמידת ההשפעה על הגוף שונה מאחד לשני ולכן אין ערכי יחוס מתאימים.
הטיפול בפטריית הקנדידה במקרה זה יכול לבוא לידי ביטוי בכמה אספקטים:
- תזונה נכונה- הקפדה יתרה על כל עקרונות התזונה ומעבר לתזונה טבעית ומזינה הכוללת את כל קבוצות המזון.
- שילוב תוספי תזונה -לשיקום מערכת העיכול כיוון ששמה מקור הבעיה. הפטרייה ניזונה וגדלה במערכת העיכול, ולכן יש לתת תוספים שיכחידו את הפטרייה ויעשירו את אוכלוסיית החיידקים שלה. לעתים תהליך זה עלול לקחת כמה חודשים עד להיעלמות הסימפטומים ולעתים תוך זמן קצר.
- הפחתת סטרס.
- ניקוי טבעי של מערכות הגוף בשיטות טבעיות.
כיום, יש ביקורת מצד אנשי הרפואה אשר לא חושבים שאכן הפטרייה הזאת אכן קיימת ובאמת גורמת לתסמינים המיוחסים לה, מכמה סיבות:
- לא הוכח הקשר הנסיבתי בינה לבין סימפטומים רבים המאופיינים כמעט בכל מערכת בגוף האדם: עיכול, דרכי הנשימה, מערכת השתן עצבים ועוד. אם זאת, יש לציין כי המדע כן מכיר בפטריית הקנדידה שהיא אכן קיימת ויכולה להיות מזיקה בדרכי השתן, בעור ובציפורניים ואכן במקרים כאלו ניתן לאבחן זאת בקופות חולים השונות עי משטח שניתן לשלוח למעבדות השונות והטיפול במקרה זה יכול להיות טיפול תרופתי אנטי פטרייתי ע"י רופא עור או משפחה.
- אבחון יתר– מטפלים הוליסטים רבים בעבר חשדו שכל סימפטום או מצוקה כלשהיא קשורה בקנדידה ולכן המליצו לטפל כנגד הפטרייה בשיטות תזונה מחמירות בתוספת תוספים רבים כאשר אותם מטופלים לא באמת סבלו מקנדידה ולכן הייתה אכזבה רבה מצד אנשי מקצוע וגם מצד מטופלים רבים.
- קושי לזהות ולאבחן את פטריית הקנדידה– מכיוון שאין בדיקות מדעיות לאבחון הפטרייה, וכמו כן ישנם רק 2 מעבדות בעולם שטוענות שמאבחנות את הפטרייה והן נמצאות בארה"ב וגרמניה.
ניתן להמשיך ולשמוע עוד על הטיפול בפטרייה בהרצאה שהעברתי לאנשי מקצוע.