מהי מחלת הסוכרת?

סוכרת היא מחלה שבה ישנו הרס של תאי הבטא בלבלב וכתוצאה מכך מופרש פחות אינסולין לזרם הדם. התפקיד של האינסולין הוא להכניס את הסוכר מזרם הדם לתאי הגוף ומאפשר לתאים להשתמש בסוכר כמקור אנרגיה. כשמופרש פחות אינסולין לזרם הדם ישנה עליה של רמת הסוכר בזרם הדם וכתוצאה מכך הסוכר בדם שוקע באיטיות בכלי הדם הקטנים והגדולים דבר שעלול לגרום לסיבוכים שונים ואף קשים.

ישנם מספר סוגים של סוכרת, הסוג השכיח ביותר שמהווה כ 85% מהמקרים הינו סוכרת סוג 2 שמתחילה בדרך כלל בגילאים מבוגרים 40+. סוכרת זו נגרמת כתוצאה מאורח חיים לא מאוזן הכולל אכילה מרובה של סוכר ופחמימות, ישיבה ממושכת ופעילות גופנית מועטה יחסית, ועודף משקל בדגש על שומן ביטני אשר מחליש את פעולת הלבלב ויצור האינסולין. הטיפול במקרה של סוכרת סוג 2 כולל טיפול תרופתי, תזונה מותאמת כגון תזונה קטוגנית ופעילות גופנית.

סוכרת סוג 1 המכונה סוכרת נעורים קוראת לרוב בגיל צעיר באופן פתאומי כך שחל הרס מוחלט של כל תאי הבטא והגוף מפסיק להפריש אינסולין לחלוטין. זו מחלה אוטואימונית לרוב עם רקע תורשתי. במקרה כזה מטפלים על ידי מתן אינסולין ותזונה קטוגנית יכולה להפחית משמעותית את המינון של הזרקת האינסולין אצל המטופל.

סוכרת 1.5 מכונה סוכרת LADA הינה סוכרת סוג 1 בקרב מבוגרים מעל גיל 30. כיוון שהיא נגרמת עקב רקע אוטואימוני בדומה לסוכרת סוג 1 אולם הלבלב מוסיף ליצר אינסולין אך בכמות קטנה ממה שהגוף זקוק ( בדומה לסוכרת סוג 2). הטיפול בסוכרת סוג 1.5 כולל שילוב בין כדורים, טיפול אינסולין ותזונה נכונה כגון תזונה קטוגנית וכמובן פעילות גופנית.

תפריט לסוכרת - דגשים

הטיפול בסוכרת כולל כמה מרכיבים:

  • התאמת תזונה נכונה בדגש על הימנעות מסוכרים והגבלת צריכת הפחמימות.
  • הפחתת מאכלים מעובדים כגון: המבורגר, דגני בוקר, חטיפים מלוחים.
  • הקפדה על אכילת מוצרים טבעיים כגון: ירקות טריים, פירות, אגוזים , שקדים, בשר רזה, עוף, דגים, מוצרי חלב ושמנים איכותיים.
  • ביצוע בדיקות דם לסוכר בצום ובמהלך היום במטרה להגיע לטווח הנורמה.
  • ביצוע פעילות גופנית מותאמת לסוכרתיים הכוללת מרכיב אירובי ואנאירובי- פעילות של סיבולת לב ריאה כגון הליכה, רכיבה או ריצה לצד פעילות גופנית לחיזוק מסת השריר.

היתרונות של תזונה קטוגנית בקרב סוכרתיים:

  • ירידה מהירה במשקל-  במחקרים, נמצא כי בתזונה קטוגנית הירידה במשקל הינה המהירה ביותר במהלך שלושת החודשים הראשונים של התהליך.
  •  איזון מיטבי ברמות הסוכר-  תוך מספר ימים ברמות הסוכר וכפועל יוצא ישנה הפחתה / הורדה של התרופות לאיזון סוכרת ובהמשך גם הפחתה של תרופות ללחץ הדם תוך לווי וניטור.
  • בשל אכילה מועטה יחסית עקב תחושת שובע ממושכת, ישנה עליה באנרגטיות של הגוף וירידה בתחושת העייפות.
  • שיפור הדימוי העצמי – סוכרת הינה מחלה כרונית שיש לה השפעה גם על הדימוי העצמי מבחינת תחלואה, והמחשבה שאכן הגוף שלנו כבר לא מה שהיה פעם.
  • איזון רמות כולסטרול ושיפור בדיקות הדם– נמצא שהתזונה הקטוגנית יכולה גם להוריד בחלק מהמקרים את רמות הכולסטרול ולשפר גם את מדדי הדלקת בגוף בצורה יפה מאוד.

מה הם החסרונות של תזונה קטוגנית לסוכרתיים ?

  • חמצת מטאבולית – זו יצירה מוגברת של קטונים וכניסה למצבי היפוגליקמיה. התופעה קוראת עקב רמות סוכר נמוכות מידי וכניסה של הגוף למצבי רעב קיצוניים. לכן, מומלץ שמעבר לתזונה קטוגנית תלווה בדיאטן קליני ובתהליך ומעקב צמודים המנטרים את מצבו של המטופל.
  • עליה ברמות הכולסטרול – כולסטרול בגוף האדם הוא נושא שנוי במחלוקת ויש להבין את הסוגייה לעומק. נמצא שכשליש ממי שניזון מתזונה הקטוגנית רמות הכולסטרול שלא יעלו ושליש ירדו ושליש יישארו באותה הרמה.
  • יצירה של כבד שומני– יתכן, מצב של כבד שומני עקב תזונה קטוגנית בחלק קטן מהמקרים ולכן יש לבצע בדיקות דם לאחר כ 2-3 חודשים כדי לראות האם יש הטבה בתפקודי הכבד או החמרה שלו.

תפריט קטוגני לדוגמא המתאים לסוכרתיים:

1540 קק"ל, 112 גרם שומן, 70 גרם חלבון

ארוחת בוקר:

גביע שמנת עם 10 אגוזי מלך

ביניים: שוקולד ללא סוכר המותאם לקיטו

צוהריים:

150 גרם אסאדו או דג סלמון עם 2 מנות ירק מוקפצות בשמן.

ביניים:  1 קרקר פשתן עם גבינה צהובה

ערב:

שקשוקת 2 ביצים עם רסק עגבניות ללא סוכר

2 מנות ירק דלי פחמימה.

 

דילוג לתוכן