מעי רגיש או מעי רגיז?

רקע

אי נוחות במערכת העיכול היא תופעה מוכרת אצל רבים ממטופליי. לעיתים מגיעים אלי מטופלים שבמשך עשרות שנים סבלו מתופעות כאלו או אחרות ועל ידי מספר קטן של המלצות והנחיות הצליחו לשפר משמעותית את אורח החיים שלהם.

למעשה, בהיעדר מחלה דלקתית במעיים כמו (Crohn's / Ulcerative Colitis) או הפרעות אחרות שדורשות בדיקות אבחנתיות, רוב הגדול של הבעיות מתנקזות לאבחנה של מעי רגיש.

מעי רגיש או (IBS  ( Irritable Bowel Syndrome היה מכונה בעבר מעי רגיז. אולם, בשנים האחרונות הוחלט להעניק לו את השם מעי רגיש כדי לטפל ולהכיל את ההיבט הרגשי שמשפיע על מערכת העיכול בצורה מועטה עד השפעה מכרעת.

אבחון

ברגע, שהחלטת לטפל במערכת העיכול שלכם, סביר להניח שתקבעו תור לגסטרואנטרולוג, רופא מומחה לבעיות עיכול שישלח אתכם לביצוע בדיקות אבחנתיות רבות.

יחד אם זאת, הזמן שלוקח לקביעת תור ולביצוע האבחונים השונים יכול לקחת חצי שנה – שנה. אי לכך, מהניסיון שיש לי עדיף להתחיל לטפל במערכת העיכול ולשים דגש על שינוי הרכב התזונה כיוון שרוב המוחלט של הבעיות נפתרות בתזונה מותאמת אישית.

מעי רגיש מאופיין באחד או יותר מהסימפטומים הבאים:

  • בחילה
  • גזים
  • עצירות או/ו שלשול
  • נפיחות
  • כאבי בטן

מעבר למסלולי ייעוץ

טיפול

הטיפול סביב מעי רגיש מאופיין בהורדה של קבוצות מזון בבת אחת למשך חודש – חודש וחצי כדי לגרום להטבה משמעותית בסימפטומים וכדי לגרום להטבה באורח החיים.

לאחר תקופה זאת יש להחזיר חזרה את המזונות בהדרגה כדי למצוא את פריטי המזון הספציפיים הבעייתיים כיוון שיש קושי רב להמשיך עם כל ההגבלות לאורך כל החיים וגם הורדה קיצונית ומיותרת עלולה לגרום לחוסרים תזונתיים לאורך זמן.

הטיפול בעיקרו מתבסס על הורדת מוצרי חלב, גלוטן, ירקות ופירות ספציפיים ומזונות נוספים הגורמים לסימפטומים הללו ובנוסף התייחסות למרכיבים רגשיים אחרים.

כמו כן, לעתים כאשר מבוצע תשאול מדויק ניתן להבין שיש עוד אבחנות נוספות בנוסף למעי הרגיש שעלולות להיות בעיתיות כמו:

  • חומציות יתר/ צרבת
  • חיידק הליקובקטור פילורי או Helicobacter Pylori
  • SIBO– צמיחת יתר של חיידקים במערכת העיכול
  • פטריית הקנדידה

ולכן טיפול במעי רגיש עלול לגרום להטבה אבל לא מלאה עקב חוסר התייחסות לשאר האבחנות שלא אובחנו מבעוד מועד ובסופו של דבר לתסכול נוסף על אי מציאת הטיפול הנכון.

יש לציין שאצל כל אחד ואחת הביטוי מתבטא בצורה אחרת ולכל אחד נתאים תוכנית מותאמת אישית כדי להימנע מהורדה מיותרת של פריטי מזון או / וקבוצות מזון.

בשנים האחרונות נחקר המעי הרגיש רבות וכל ההנחיות התזונתיות אוגדו לשיטה מחקרית שמכונה FODMAP – שיטה זאת  מגדירה מה נכון לאכול ומה לא נכון לאכול.

תזונה קטוגנית ומעי רגיש

תזונה קטוגנית למעשה מאופיינת במספר רב של מוצרים שיכולים ומומלץ לאכול כאשר אנחנו סובלים ממעי רגיש.

לכן תופעות של מערכת העיכול יכולות להיעלם כאשר נעבור לבצע תזונה קטוגנית.

אי לכך, סיבה נוספת למה כן כדאי לעבור לתזונה קטוגנית הינם תופעות במערכת העיכול ומעי רגיש.

יש מקום להבין שיש מספר אופציות כיצד לבצע תזונה קטוגנית וכיום יש חברות רבות שמשווקות מוצרים שונים כדי שהמעבר לתזונה הקטוגנית יהיה נוח ומאפשר וגם מתגמל.

 

למאמר על תזונה קטוגנית

דילוג לתוכן