ממתיקים טבעיים וכוהליים-IN
ממתיקים מלאכותיים-OUT
מבוא:
תחליפי סוכר צברו פופולריות כאשר אנשים מחפשים חלופות בריאות יותר לסוכר המסורתי. מאמר זה בוחן את היתרונות והחסרונות של תחליפי סוכר שונים, לרבות סטיביה, אלולוז, אריתריטול, תמצית פרי הנזירים, אינולין, תמצית קבוצ'ה, לוקומה, קסיליטול, סוכר קוקוס, סירופ תמרים וסירופ יאקון, מנקודת מבט מדעית. יש לצין שממתיקים מלאכותיים כמו: סכרין, אספרטיים, ציקלמט ודומיו שהינם רעילים ולא מומלצים כלל לא נכנסו למאמר אלא רק אותם ממתיקים טבעיים המהווים תחלופה בריאה ומועדפת על פני סוכר.
אם זאת, יש לציין את הסוכרלוז (שלא נכנס לרשימה הנ"ל) אבל הוא הממתיק הכי מומלץ מבין המלאכותיים כיוון שיחסית רובו אינו מתעכל בגוף אבל עדיין מראה שינוי לרעה של הרכב החיידקים במעיים ולכן יש להגביל בצריכתו.
סטיביה:
יתרונות:
נטול קלוריות ומתוק מסוכר, מפחית את צריכת הקלוריות
בדרך כלל נסבל היטב ובטוח לצריכה
חסרונות:
עדויות מוגבלות ליתרונות בקרת סוכר בדם או לחץ דם
קבלת טעם מעורב, חלקם עשויים לתפוס טעם לוואי מר ולכן רבים לא משתמשים בו כיוון שפחות טעים 🙁
מוצרי סטיביה רבים מכילים ממתיקים נוספים
אלולוז:
יתרונות:
דל קלוריות ומתיקות דומה לסוכר – מעולה:)
עשויים להיות יתרונות בריאותיים פוטנציאליים כגון שיפור בקרת הסוכר בדם
חסרונות:
עלול לגרום לאי נוחות במערכת העיכול במינונים גבוהים
נתוני בטיחות ארוכי טווח מוגבלים זמינים
אריתריטול:
יתרונות:
דל קלוריות ומתיקות דומה לסוכר- מעולה:)
אינו מקדם עששת
חסרונות:
עלול לגרום לאי נוחות במערכת העיכול במינונים גבוהים
קשר פוטנציאלי לתופעות לוואי הקשורות ללב בצריכה גבוהה של מעל 30 גרם – מעלה קרישיות בדם. עדיין דרושים מחקרים נוספים כדי לאשש זאת.
תמצית פרי הנזירים FRUIT MONK
יתרונות:
נטול קלוריות ומתוק הרבה יותר מסוכר
נראה בטוח לצריכה
חסרונות:
נתוני בטיחות ארוכי טווח מוגבלים זמינים כיוון שיחסית חדש
עשוי להיות טעם לוואי שלחלקם לא נעים
יקר
אינולין:
יתרונות:
סיבים פרה-ביוטיים עם יתרונות בריאותיים פוטנציאליים
פחות קלוריות מסוכר
חסרונות:
פחות מתוק מסוכר ולכן יש לשלב בכמות גבוהה יותר
עלול לגרום לאי נוחות במערכת העיכול במינונים גבוהים
תמצית קבוצ'ה:
יתרונות:
ממתיק טבעי המופק מדלעת קבוצ'ה
טוב לאפייה
חסרונות:
מכיל קסיליטול, מקושר לבעיות קרדיווסקולריות ורעיל לכלבים
נתוני בטיחות ארוכי טווח מוגבלים זמינים
לוקה:
יתרונות:
ממתיק טבעי עם יותר סיבים מסוכר
מספק כמויות קטנות של אשלגן וסידן
חסרונות:
פחות מתוק מסוכר, דורש יותר עבור אותה מתיקות
עדויות קליניות מוגבלות ליתרונות בריאותיים
קסיליטול:
יתרונות:
דל קלוריות ומעט פחות מתוק מסוכר
מעולה לאפייה בהשוואה לחלופות אחרות
חסרונות:
עלול לגרום לאי נוחות במערכת העיכול במינונים גבוהים
קשר פוטנציאלי לתופעות לוואי הקשורות ללב
רעיל לכלבים
סוכרים חלופיים:
סוכר קוקוס:
יתרונות:
מכיל כמויות קטנות של ויטמינים ומינרלים
אינדקס גליקמי נמוך יותר בהשוואה לסוכר שולחן
חסרונות:
תכולת סוכר גבוהה
יקר יותר מסוכר פשוט
סירופ תמרים:
יתרונות:
מספק כמויות קטנות של ויטמינים ומינרלים
מכיל סיבים
חסרונות:
תכולת סוכר גבוהה
יותר קלוריות לכף בהשוואה לסוכר
סירופ יאקון:
יתרונות:
עשיר בסיבים מסיסים פרה-ביוטיים
עדויות מעורבות ליתרונות פוטנציאליים לירידה במשקל
חסרונות:
תכולת סוכר גבוהה
תופעות לוואי אפשריות במערכת העיכול
סיכום:
לכל תחליף סוכר יש את היתרונות והחסרונות שלו. לסטיביה, אלולוז, אריתריטול ותמצית פרי נזיר יש ספירת קלוריות נמוכה יותר ויתרונות בריאותיים פוטנציאליים, אך עשויים להיות להם פרופילי טעם משתנים ותופעות לוואי במערכת העיכול.
סוכרים אלטרנטיביים כמו: סוכר קוקוס, סירופ תמרים וסירופ יאקון, מכילים חומרים מזינים שאינם מצויים בסוכר שולחן, אך עדיין יש להם תכולת סוכר גבוהה.
יש לשקול את היתרונות והחסרונות של כל תחליף סוכר כדי לקבל החלטה מושכלת בהתבסס על ההעדפות האישיות והצרכים האישים של כל אחד ואחת.