- איזה מאכל הכי מסוכן לסוכרתיים?
- ממה רצוי להימנע לחלוטין?
- מה מותר לאכול פעם בשבוע?
לפני שאציג וארחיב אודות המאכלים המסוכנים ביותר עבור סוכרתיים, עליי להודות שהגישה שלי לגבי סוכרת היא שניתן לאכול הכול מהכול ואפילו סוכר! כן כן! זה אולי נשמע מפתיע (ומסוכן) אך זו האמת. מיד הרחבה בנושא.
קודם לכן יש לציין את הכללים החשובים לאיזון סוכרת ואיזון נפשי:
1. גמישות – אם במשך כל השבוע שמרנו והקפדנו יפה מאוד, האם לא ניתן לאפשר לאכול מאכל כלשהוא מרשמית האסורים? מה יקרה לנו? האם זה נורא כל כך?
2. הגעה לאיזון ושמירה עליו – אם יש לנו סוכרת שהיא מאוזנת האם לא כדאי להרשות לעצמנו להתפנק גם ממה שאסור?
3. למידת עקרונות איזון הסוכרת – ישנם עקרונות המאזנים את הסוכרת. יש ללמוד אותם היטב ולקבל הדרכה מסודרת כדי להבין צירופי מזון שונים ואיזון רמות סוכר.
מותר לאכול גלידה?!
האם גלידה המכילה סוכר מעלה את רמות הסוכר? גלידה מעלה את הסוכר אבל לא בהכרח ברמה גבוהה אם בכלל. כדאי שתבדקו ותגלו זאת בעצמכם. מדדו את הסוכר לפני אכילת הגלידה ושעתיים אחרי אכילת הגלידה – מה ההפרש? כעת נסו לעשות את אותו ניסוי אחרי שאכלתם פרוסת עוגה – מדדו את רמות הסוכר לפני אכילת העוגה ושעתיים אחרי אכילת הפרוסה – יש להניח שפרוסת עוגה העלתה יותר את הסוכר… ולמה? כי עוגה מכילה סוכר, קמח ושומן בעוד שגלידה מכילה סוכר ושומן בלבד ללא הקמח הלבן.
כלומר הימצאות שומן בגלידה גרמה לכך שהסוכר לא עלה בצורה משמעותית.
מהו ערך גליקמי?
לפני שנעבור לרשימת 10 המוצרים המסוכנים ביותר עבור סוכרתיים, נסביר מהו ערך גליקמי גבוה, בינוני ונמוך. ערך גליקמי הוא ציון שניתן למזונות המכילים פחמימות והציון שלו מראה באיזו מהירות אותו מוצר מעלה את רמות הסוכר בזרם הדם. טווח הציון נע בין 0 ל100. ציון 100 ניתן למשל לסוכר טהור שמעלה את רמות הסוכר בדם בצורה מקסימלית.
ציון גבוה 70-100 מעלה את רמות הסוכר מהר וגבוה
ציון בינוני 50-69 מעלה את רמות הסוכר בצורה בינונית
ציון נמוך 0-50 מעלה את רמות הסוכר לאט ונמוך
להלן רשימת 10 המזונות המסוכנים ביותר לסוכרתיים:
1. סוכר – מקבל ציון 100 במדד הערך הגליקמי. סוכר מעלה בצורה החדה ביותר את רמות הסוכר ולכן יש מקום לבחור מוצרים שלא מכילים סוכר או מוצרים שמכילים סוגים אחרים של ממתיקים.
*במאמר נפרד נסביר איזה ממתיקים רצויים ואילו לא רצויים.
2. שתיה מתוקה – האויב מספר אחד בעולם המערבי אינם ארגוני טרור כלשהם אלא השתיה המתוקה שמכילה קפאין בחלק מהמשקאות ובמידה מסוימת ממכרת. יש לציין שעקב מודעות ישנה ירידה בצריכה של משקאות ממותקים לאורך השנים. בחרו לשתות מים / סודה / דיאט. ישנן טענות לגבי משקאות דיאט שגם הם לא בריאים ולכן רצוי לשתות במתינות אם בכלל.
3. תפו"א – ירק בעל ערך גליקמי גבוה. אם זאת יש מקום לשים לב לכך שתפו"א אפוי מקבל ציון 85, פירה (מחית תפו"א) מקבל ציון 75 ותפו"א מבושל מקבל ערך גליקמי נמוך – 50.
איך זה יתכן? צורת הבישול משנה לטובה או לרעה את הערך הגליקמי של מזון בכך שהיא גורמת לפירוק הפחמימה ולכן מערכת העיכול סופגת מהר יותר את הפחמימה במחית תפו"א מאשר בתפו"א מבושל.
4. לימון – סוכר חמוץ! יש להיזהר מלימון כיוון שמטופלים רבים שלי שותים לימון עם מים ושמן זית כחלק מהנחיות שכתובות באינטרנט ולכן יש להיזהר משילוב לימון בצורה כזו או אחרת.
5. לחם לבן – מקבל ציון 75 בעוד שבגט מקבל ציון 95 ולכן קמחים לבנים OUT
פריכיות אורז – מקבלות ציון 77 כיוון שעיבוד האורז גרם לו להתפרק ולהיספג מהר ובכך לעלות מהר את רמות הסוכר בדם.
6. לחם מקמח מלא – לחם מלא מקבל ציון 69 .כלומר ערך גליקמי גבוה ממש כמו לחם לבן- ולמה? בשונה מקמח שיפון/כוסמין שאינם עוברים עיבוד, חיטה מלאה מפורקת ע"י מכונות משוכללות ולכן לחם מלא מתעכל במהירות ומעלה מאוד את רמות הסוכר. במקרה של לחם שיפון/כוסמין – מערכת העיכול צריכה לפרק אותו והעיכול דורש יותר זמן.
7. קורנפלקס+ פופקורן – שני המוצרים הללו הם למעשה תירס מעובד שעבר פירוק מכני על ידי התעשיה ולכן מתקבל מהר מאוד ומעלה את רמות הסוכר.
קורנפלקס מקבל ציון גבוה – 82 ופופקורן מקבל ציון 77 בעוד שתירס טבעי מקבל ציון 55 – כלומר ערך גליקמי בינוני.
8. אבטיח – מקבל ציון 66 כיוון שכמות הסיבים התזונתיים שאבטיח מכיל נמוכה. האבטיח מכיל בעיקר סוכר פירות ומים ולכן העליה שלו בזרם הדם מהירה.
9. וופלים – מכילים סוכר וקמח לבן בכמות נכבדת ולכן מקבל ציון 73 ולכן מומלץ לבחור עוגיות וופלים ללא סוכר או מתוקים אחרים שלא מעלים בכלל את רמות הסוכר בדם.
10. בייגלה – מקבל ציון 86. גבוה מאוד כיוון שמכיל קמח לבן בכמות גבוהה וגם סוכר. ניתן לאזן את העלייה ברמות הסוכר אם נבחר בבייגלה מקמח מלא.
מה כן כדאי לסוכרתיים לאכול? צפה בסרטונים קצרים