תפריט לסוכרת – דגשים
כדי להתאים בצורה אידיאלית את התפריט לסוכרתי בין אם מדובר בסוכרת סוג 1 או סוכרת סוג 2, יש להתייחס למספר אספקטים:
- מוטיבציה של המטופל-
על פי רצון המטופל ניתן לשחק עם היחס בין כמות התרופות והאינסולין לכמות הפחמימות בתזונה היומית. תזונה דלה בפחמימות יכולה להוריד דרמטית את רמות הסוכר שכן ככל שנוריד את סך כמות הפחמימה היומי נוכל להפחית את רמות הסוכר ואפילו להיפטר מרוב או מכל התרופות שסוכרתיים נוטלים.
- מוצרים דלים בפחמימות–
בתזונה דלה בפחמימות לסוכרתיים יש מגוון רחב של מוצרים שונים, אי לכך יש צורך לנסות מוצרים שונים מחברות שונות עד שנמצא את המוצר המועדף מבחינתנו. מהניסיון שלי ועל פי מה שידוע על טעם וריח אין להתווכח ולכן יש לנסות כמה מוצרים עד שמוצאים את המוצר הכי טעים שמותאם עבורנו.
3. גיוון –
ידוע שיש לגוון את התפריט היומי כדי ליצור מחויבות לאורך זמן, ולכן היצמדות לתפריט אחד לא תועיל לנו כאשר אנחנו רוצים ליצור היענות לטווח הרחוק, ולכן יש לקבל הדרכה וייעוץ לגבי גיוון התפריט וביצוע מתכונים ולמידה שלהם לאורך הזמן. נתינה וביצוע של מתכון בכל ייעוץ יכולה לגרום ללווי ויכולת הפנמה של תזונה דלה בפחמימות לאורך זמן.
- כמות פחמימה בתפריט –
ישנם כמה שיטות לגבי כמות הפחמימה בתפריט, תזונה דלה בפחמימות נעה מ 30 גרם בתזונה קטוגנית ועד 120 גרם פחמימה בתזונה דלה בפחמימות. לכל אחד יש למצוא את הכמות המיועדת עבורו על פי מסוגלות ויכולת שנעה בין מגוון רחב של סוכרתיים.
- הגדרת יעד באיזון הסוכרת –
סוכרתיים רבים נמצאים בדרגות איזון שונות, ניתן להעריך את איזון הסוכרת בין היתר על פי רמת ההמוגלובין המסוכרר המוכנה גם HBA1C הנע בין:
המוגלובין מסוכרר (HBA1C) מתחת ל 5.7 – סוכרת מאוזנת כמו של בן אדם שאין לו סוכרת.
5.7-6.5- איזון מיטבי של סוכרת ומוגדר כטרום סוכרת.
6.5 – 7.0 – איזון טוב של הסוכרת.
7.0-7.5 סוכרת מאוזנת בצורה סבירה
מעל 7.5 סוכרת שדרושה התייחסות אישית ומותאמת.
אין המלצה לאזן את הסוכרת על פי מדד אחיד, יש לקבוע מה יעד האיזון על פי מספר פרמטרים כמו: מסוגלות אישית, חומרת הסוכרת, שנת גילוי הסוכרת, גיל המטופל, ועוד.
כמה כללים לאיזון הסוכרת:
- ככל שגיל הסוכרתי צעיר יותר ככה נרצה לאזן את הסוכרת בצורה מיטבית יותר.
- מעל גיל 75 ניתן לאזן את הסוכר בצורה פחות מיטבית שכן היכולת לפתח סיבוכים נמוכה יחסית, אם עדיין אין סיבוכי סוכרת ופגיעה באברי מטרה.
כאשר הגדרנו את איזון הסוכרת נוכל מתוך זה להגדיר את כמות הפחמימה היומי ולארגן את סדר היום על פי מה שקבענו.
10 המאכלים המסוכנים ביותר עבור סוכרתיים – לחץ כאן