בשנים האחרונות התזונה הקטוגנית נחקרת יותר ויותר ונמצאה כבטוחה ואפילו מומלצת למספר אוכלוסיות כמו אנשים הסובלים מעודף משקל, סוכרתיים וחולי אפילפסיה.
התאמה אישית – על מנת להתאים תפריט בצורה המדויקת ביותר לכל אחד ואחד, יש לשקלל מסגרת הייעוץ התזונתי מספר פרמטרים השונים: משקל, גובה, גיל, רקע רפואי ומשפחתי ומרכיב ההוצאה הקלורית, חוסרים תזונתיים ועוד, על מנת לבנות תוכנית אישית לכל אחד בהתחשב בצרכים של הגוף שלו, סדר יומו ועוד.
הידעת? ההגעה לטווח הקטוגני יכולה לקחת מספר ימים עד שבוע. כשהגוף מגיע לטווח הקטוגני הוא הופך לבעל יכולת גבוהה יותר לפרק את רקמת השומן ולנצל אותה למטרות אנרגיה. ההרגשה בשלב הזה היא הרגשה של קלילות, רמת שובע גבוהה, תיאבון ירוד ואנרגטיות!
5 הטעויות הנפוצות בתזונה קטוגנית
לקוחות ממליצים על השיטה – צפה בסרטון קצר
תזונה קטוגנית – עקרונות
✓ אכילה מספקת של שומן מהחי בשילוב שומן מהצומח
✓ אכילה מאוזנת של חלבון ירקות
✓ אכילה מועטה ביותר של פחמימה
✓ הורדת הסוכרים באופן מוחלט
✓ שילוב תוספי תזונה, בהמלצת תזונאי קטוגני
✓ הגעה נכונה והימצאות בטווח הקטוגני הבריא
✓ ביצוע בדיקות דם מקיפות
✓ מניעת תופעות לוואי אפשריות
איך מתחילים? צפה בסרטון קצר
למי מומלץ לבצע את התזונה הקטוגנית?
רבים שואלים האם תזונה הקטוגנית מתאימה עבורם, אז יש לשאלה זו תשובה עם מספר מאפיינים ואתן כמה תתי אוכלוסיות שהתזונה הקטוגנית יכולה להתאים עבורן:
• עודף משקל – כל מי שנמצא בעליות וירידות מבלי יכולת להתמיד לאורך זמן.
• תקיעות במשקל – אותם אנשים שאוכלים כמות קלוריות יומית ולא יכולים לרדת אל מתחת לזה.
• סוכרת – אידיאלי עבור מי שמחפש תזונה לסוכרתיים – המאזנת רמות הסוכר עם או בלי טיפול תרופתי ולמניעת סיבוכים עתידים.
• שיפור הרכב גוף – מי שמעוניין להוריד שומן בטני ולשמור או לעלות את מסת השריר.
• אפילפסיה – חולים אפילפטיים שאינם מאוזנים עם טיפול תרופתי או חולים שרוצים להיות מטופלים על ידי תזונה בנוסף או כטיפול בלעדי תוך לווי צוות רב מקצועי.
כמה עולה ייעוץ תזונה מקצועי? לחץ כאן
דיאטה קטוגנית פשוט עובדת – מידע נוסף
*ישנה נטייה לחשוב שספורטאים מקצוענים יכולים להפיק תועלת מתפריט תזונה קטוגנית. אולם, במחקרים שבוצעו על מספר ענפי ספורט בייחוד מהתחום האירובי נמצא שאין תועלת אלא אפילו ירידה בביצועים עקב אי יכולת לספק אנרגיה בכמות מיידית וגבוהה בזמן עצימות גבוהה.
*מחפשת תזונאית קטוגנית? שיטה זו מתאימה גם עבור נשים אלא שתפריט קטוגני עשוי להשתנות בין המינים. הדבר נובע מהשפעתם של ההורמונים הנשיים, המשפיעים בין השאר על רמות הרעב ורמות העייפות לאורך היממה.
זהירות! מהן הסכנות של תזונה קטוגנית:
לתזונה קטוגנית כמו כל שיטה תזונתית כזו או אחרת יש תופעות לוואי. יחד עם זאת ליווי מקצועי ומתן ייעוץ על ידי תזונאי קטוגני / תזונאית קטוגנית יכול למנוע או לטפל בתופעות הללו:
• עצירות – אכילה מועטה של סיבים תזונתיים המצויים באופן טבעי בפירות וירקות עלולה לגרום לעצירות.
• חוסרים תזונתיים – אכילה מועטה של קלוריות ואכילה מועטה או חסרה של קבוצות מזון כאלו או אחרות יכולה להוביל לחוסרים תזונתיים בקבוצות גיל שונות.
• עליה בשומני הדם – אכילה מרובה של שומן רווי יכולה לגרום לעליה ברמות כולסטרול LDL אולם אצל חלק לא מבוטל ישנה תופעה של ירידה ברמות הכולסטרולLDL. רמות הכולסטרול כבדיקה אבחנתית בודדת אינה מספקת כיוון שישנן בדיקות אחרות היכולות לגלות האם אדם זה או אחר נמצא בסיכון למחלות לב כן או לא.
• הימצאות מעל או מתחת לתחום הקטוגני המומלץ – חוסר הימצאות בטווח הקטוגני המומלץ עלול להכניס את הגוף למצבי רעב קיצוניים לא מומלצים או לאי המצאות בטווח הקטוגני.
עדיין נמצא במחלוקת מבחינת המדע הקליני. שכן, יהיו אוכלוסיות שרמות הכולסטרול ירדו או יעלו למרות אכילה.
• צריכה קלורית מועטה מדי – עקב חוסר תאבון, מטופלים רבים אוכלים מעט מדי כיוון שרמות התאבון שלהם פחותות דבר המוביל לחוסרים תזונתיים.
• יציאה ממסגרת האכילה – הימצאות בטווח הקטוגני עלול להיות משימה מאתגרת, עקב דחפים ורצון לאכול פחמימות ועקב אכילה עם בני המשפחה/חברים שלא אוכלים לפי תפריט תזונה קטוגנית. אי לכך מעקב מסודר והנחיות כיצד להתמודד עם מצבים אילו הכרחי וחיוני.
רשימת הפירות המומלצים בתזונה קטוגנית
להלן המרכיבים המומלצים עבור תזונה קטוגנית:
שומנים:
רצוי לשלב שומן מהחי כיוון ששומן מהצומח מעלה תנגודת לאינסולין כמו: חמאה, בקר, גבינות שמנות, שמנת מתוקה 38%
אגוזים: כמוקשיו, צנוברים, חמנייה, פיסטוק, ברזיל, אגוזי מלך.
חלבונים: