הקדמה:
בשנים האחרונות התזונה הקטוגנית נחקרה רבות ונמצאה כבטוחה ואפילו מומלצת לאנשים הסובלים מעודף משקל, סוכרתיים וחולי אפילפסיה. בנוסף ,כניסה למצב הקטוגני מאפשרת קלילות אנרגטיות ובהירות במחשבה. יש לציין שכאשר אני מאבחן את מטופלי אני לא בהכרח נוטה להמליץ לכל אחד ואחת לבצע את התזונה הזאת, זאת כיוון שהיא מצריכה אלמנטים כמו היענות ומסוגלות.
התזונה הקטוגנית מצריכה הבנה עמוקה של התהליך אותו עובר הגוף וכמובן שינויי רחב באורח החיים ושינויי הרגלים.
לכן, מומלץ להיעזר בליווי מקצועי של דיאטן/ית קליני על מנת להצליח בתהליך. על מנת להתאים בצורה המדויקת ביותר לכל אחד את התזונה חשוב לשקלל מספר פרמטרים: משקל, גובה, גיל, רקע רפואי ומשפחתי, הוצאה קלורית, חוסרים תזונתיים ועוד. ורק לאחר מכן לבנות תוכנית אישית בהתחשב בצרכים של הגוף, סדר היום, מחלות רקע ועוד…

לתזונה קטוגנית מספר עקרונות:

• אכילה מספקת של שומן מהחי בשילוב שומן מהצומח.(ניתן גם לבצע תזונה זאת גם בקרב צמחונים)
• אכילה מאוזנת של חלבונים וירקות.
• אכילה מועטה ביותר של פחמימות .
• הורדת הסוכרים באופן מוחלט.
• שילוב תוספי תזונה למניעת חוסרים תזונתיים בהתאם לצורך.
• הימצאות בטווח הקטוגני הבריא למניעת עודף קטונים בדם.
• ביצוע בדיקות דם מקיפות בזמן התהליך.
• מניעת תופעות לוואי אפשריות.

למי מומלץ לבצע את התזונה הקטוגנית?

רבים שואלים אותי האם כדאי לי לבצע את התזונה הקטוגנית, אז יש לזה תשובה עם מספר מאפיינים ואתן כמה תתי אוכלוסיות שהתזונה הקטוגנית יכולה להתאים עבורם:

  • עודף משקל ושיפור הרכב גוף – כל מי שנמצא בעליות וירידות מבלי יכולת להתמיד לאורך זמן.
  • תקיעות במשקל – אותם אנשים שאוכלים כמות קלוריות יומית ולא יכולים לרדת אל מתחת לזה.
  • סוכרת- סוכרתיים הרוצים לאזן את רמות הסוכר עם או בלי טיפול תרופתי ולמנוע סיבוכים עתידים.
  • שיפור הרכב גוף – למי שמעוניין להוריד שומן בטני ולשמור או לעלות את מסת השריר.
  • אפילפסיה- חולים אפילפטיים שאינם מאוזנים עם טיפול תרופתי או חולים שרוצים להיות מטופלים על ידי תזונה בנוסף או כטיפול בלעדי תוך לווי צוות רב מקצועי.
  • העלאת האנרגיה ודיכאון- בגלל שהתזונה מעלה את המת האנרגיה היום יומית היא יכולה לעזור גם בהתמודדות עם מצבים נפשיים.
  • עצירת תהליכים סרטניים – המחקר אחר תזונה קטוגנית וגידולים סרטניים בעיצומו.  קשה בשלב זה להמליץ בעדה. אולם, בינתיים ישנם מחקרים המראים כי ב 80% מהגידולים ישנה עצירה או נסיגה לאחור של התהליך הממאיר.

*ישנה נטייה לחשוב שספורטאים יכולים להפיק תועלת מתזונה קטוגנית. אולם, במחקרים שבוצעו על מספר ענפי ספורט מתחום האירובי נמצא שאין תועלת אלא אפילו ירידה בביצועים עקב אי יכולת לספק אנרגיה בכמות מיידית וגבוהה בזמן עצימות גבוהה.

מהן הסכנות בעת ביצוע תזונה קטוגנית:

לתזונה קטוגנית כמו כל שיטה תזונתית כזו או אחרת יש תופעות לוואי, אולם לווי מקצועי ומתן ייעוץ על ידי דיאטן יכול למנוע או לטפל בתופעות אילו:
עצירות – עקב אכילה מועטה של סיבים תזונתיים המצויים באופן טבעי בפירות וירקות עלול לגרום לעצירות.
חוסרים תזונתיים– עקב אכילה מועטה של קלוריות ואכילה מועטה או החסרה של קבוצות מזון כאלו או אחרות יכולה להוביל לחוסרים תזונתיים בקבוצות גיל שונות.
עליה בשומני הדם– עקב אכילה מרובה של שומן רווי יכולה להיגרם עליה ברמות כולסטרול LDL אולם אצל חלק לא מבוטל ישנה תופעה של ירידה ברמות הכולסטרול LDL. רמות הכולסטרול כבדיקה אבחנתית בודדת אינה מספקת כיוון שישנם בדיקות אחרות היכולות לגלות האם אדם זה או אחר נמצא בסיכון למחלות לב כן או לא.
הימצאות מעל או מתחת לתחום הקטוגני המומלץ– חוסר הימצאות בטווח הקטוגני המומלץ עלול להכניס את הגוף למצבי רעב קיצוניים לא מומלצים או לאי המצאות בטווח הקטוגני.
עדיין נמצא במחלוקת מבחינת המדע הקליני. שכן , יהיו אוכלוסיות שרמות הכולסטרול ירדו או יעלו למרות אכילה.
צריכה קלורית מועטה מדי – עקב חוסר תאבון, מטופלים רבים אוכלים מעט מדי כיוון שרמות התאבון שלהם פחותות דבר המוביל לחוסרים תזונתיים.
יציאה ממסגרת האכילה- הימצאות בטווח הקטוגני עלול להיות משימה מאתגרת, עקב דחפים ורצון לאכול פחמימות ועקב אכילה עם בני המשפחה/חברים שלא נמצאים בתזונה זאת. אי לכך מעקב מסודר והנחיות כיצד להתמודד עם מצבים אילו הכרחי וחיוני.

אילו מרכיבים מומלץ לצרוך בתזונה הקטוגנית?
שומנים: רצוי לשלב שומן מהחי כיוון ששומן מהצומח עלול לגרום להפרשה מוגברת יותר של אינסולין כמו: חמאה, בקר, גבינות שמנות, שמנת מתוקה 38%
אגוזים: קשיו, צנוברים, חמנייה, פיסטוק, ברזיל, אגוזי מלך.
חלבונים: בשרים דגים וביצים. סך הצריכה היומית אמור להגיע לכ15-20%.
פחמימות: פירות: אוכמניות כחולות, גוגי ברי, סברס, תותים. ירקות: מומלץ להרבות בירקות. ניתן לאכול ירקות דלים בפחמימה כמו: כרוב, חציל, מלפפון, חסה ועלים ירוקים.
מתוקים: שוקולד מריר מעל 90% קקאו, ועוגיות אשר מכילות כמות שומן גבוהה ללא סוכרים וקמחים חלופיים שאינם פחמימה.


תפריט תזונה קטוגנית: המכיל 1340 קק"ל, 107.3 גרם שומן, 60 גרם חלבון

ארוחת בוקר:
2 פרוסות גבינה שמנה
1 כף שמן זית / רבע אבוקדו
1 ירק דל פחמימה

ביניים: שמנת חמוצה -1 גביע כ 100 מ"ל + 5 אגוזי קשיו.

צוהריים:
100 גרם של סטייק בקר / פרגית מטוגנת / דג מטוגן.
1 מנת ירק דלה בפחמימה.

ביניים: 1 פרלין שוקולד ללא סוכר עם 5 אגוזים

ערב:
חביתה עם 10 גרם חמאה / כף שמן קוקוס.
1 ירק דל בפחמימה.

דילוג לתוכן