> מהי דיאטה קטוגנית?
> עבור מי היא מיועדת?
> האם היא מומלצת ובטוחה עבורך?
בעשור האחרון הדיאטה הקטוגנית נחקרה לעומק ונמצאה כבטוחה ואפילו מומלצת למגוון אוכלוסיות, לרבות אנשים הסובלים מעודף משקל, סוכרתיים וחולי אפילפסיה.
התאמה אישית – בכדי לבנות תפריט קטוגני מדויק המותאם לצרכים ולמטרות שלך, יש לשקלל פרמטרים השונים: גיל, גובה, משקל, רקע רפואי, רקע משפחתי, הוצאה קלורית ממוצעת, חוסרים תזונתיים ועוד.
הידעת? הדיאטה הקטוגנית או כפי שהיא מכונה 'דיאטת קיטו' היא שיטת תזונה המורכבת מתזונה עשירה בשמן ודלה בפחמימות עם כמות חלבונים ממוצעת. הדיאטה פותחה לפני כ-100 שנים עבור חולי האפילפסיה. כיום, היא מועדפת גם בקרב אוכלוסיות אחרות הסובלות מתופעות כגון: סוכרת, עודף משקל, לחץ דם, התמכרות לפחמימות וסוכרים, עייפות ועוד.
לקוחות ממליצים על השיטה – צפה בסרטון קצר
כמה עולה ייעוץ תזונה בשיטה הקטוגנית? לחץ כאן
איך זה עובד?
כדי להבין את המנגנון של דיאטה קטוגנית יש להבין שהגוף מקבל את רוב האנרגיה שלו מפירוק שומן במקום פחמימה. כלומר, הדיאטה הקטוגנית משביתה את המפעל שמייצר אנרגיה מפחמימות ולמעשה גורמת למפעל שמספק אנרגיה משומן (שהיה רדום עד עכשיו) להתחיל לעבוד במלוא המרץ. יש המכנים את האנרגיה המתפרקת משומן כדלק סילוני הנותן לגוף כמות גדולה של אנרגיה ולכן יש תחושה אנרגטית גבוהה למי שמבצע אותה.
הסיבה לכך : מפירוק של 1 גרם שומן מתקבל 9 קק"ל בעוד פירוק של 1 גרם פחמימה נותן רק 4 קק"ל בלבד. כאשר תהליך זה קורה הגוף נכנס למצב המכונה קיטו. הקיטו מתקבל לאחר כ 2-7 ימים תלוי בדבקות המטופל ומצבו. במצב זה ישנו שובע ממושך, פירוק מוגבר יותר של רקמת שומן וככל הנראה גם ירידה בצריכה הקלורית עקב דיכוי התאבון.
כדי להגיע למצב של קיטו או קטוזיס (פירוק שומן) יש להקפיד לבצע את הדיאטה הקטוגנית בצורה נכונה ואחראית תוך לווי עם תזונאי קליני. ישנם מטופלים שלא נכנסים למצב הקטוגני או הקיטוזיס ולכן יש להבין את הסיבה לכך.
* במקום דיאטה קטוגנית ניתן גם לבצע דיאטה דלה מאוד בפחמימות או דיאטה על פי שיטת ד"ר ברנשטיין על פי מידת ההיענות או על פי המצב הרפואי והעדפות אישיות ולא להיכנס למצב הקטוגני.
אז איך מתחילים? צפה בסרטון קצר
מה מותר לאכול?
כדי להתחיל יש להוציא מהתפריט מזונות המכילים פחמימות כמו: דגנים, קטניות, פירות, ירקות עמילנים, סוכרים וכל המוצרים המכילים פחמימות. יש לשלב ולאכול כמות גדולה של שומנים בעיקר מהחי אולם גם מהצומח.
מה כדאי לאכול במסגרת דיאטה קטוגנית?
שומנים: שמן קוקוס, אגוזים שקדים, חמאה וגרעינים.
חלבונים: ביצים, בשר, עוף, דגים, גבינות, שמנת.
ירקות דלים בפחמימות: חציל, עגבניה, עלים ירוקים, מלפפון, גמבה ועוד.
פירות דלים בפחמימה: אוכמניות, תותים ועוד.
לאילו תופעות לוואי התזונה יכולה לגרום?
לתזונה זאת יש לא מעט תופעות לוואי הנובעת מאכילה של מזונות:
• המכילים שומן
• דלים בסיבים
• חומציים
להלן רשימה של חלק מתופעות הלוואי האופייניות, כדי למנוע או לטפל בתופעות הלוואי מומלץ להתלוות ולבצע אותה עם תזונאי קליני:
• עצירות
• חולשה, עצבנות, ריח של אצטון בפה, כאבי ראש
• אבנים בכליות
• כבד שומני
• עליה ברמות הכולסטרול בדם
דיאטה קטוגנית אינה מומלצת עבור אוכלוסיות אלו:
נשים בהריון, ילדים, סוכרתיים הנוטלים תרופה מסוג SGLT2 , מטופלים ללא היענות או מסוגלות נמוכה.
כדי להצליח בדיאטה הקטוגנית יש לעמוד במספר כללים
• לעבור ליווי המותאם אישית עם תזונאי קליני מומחה.
הגבלה של כמות הפחמימות עד כ- 50 גרם פחמימה, תלוי בכמות וסוג פעילות הגופנית.
• מעקב בדיקות דם מסודרות.
• צריכה של תוספי תזונה בהתאם
• הקפדה על תפריט דיאטה קטוגנית וגיוונו.
• התארגנות והכנה יום יומית של מאכלים המתאימים לדיאטה הקטוגנית.
• הערכות נפשית לקראת ויתורים והבנה רחבה שיש לשנות את נקודת ההסתכלות לגבי בחירת מזונות באירועים חברתיים, אכילה בחוץ ועוד.
5 הטעויות הנפוצות בתזונה קטוגנית
תפריט מומלץ של דיאטה קטוגנית:
ארוחת בוקר: חביתת פטריות ועלים ירוקים
ארוחת ביניים: שמנת חמוצה עם אוכמניות כחולות או חופן אגוזים ושקדים
ארוחת צהריים: חזה עוף / בשר / דג מוקפץ עם ירקות
ארוחת ערב: פיצה מקמח משקדים עם גבינה צהובה וירקות חתוכי
תזונה קטוגנית – טיפים והמלצות למתחילים