דובר רבות על אכילה רגשית מבחינת סוגי אכילה, סיבות לאכילה והמצב הנפשי והרגשי שלנו בעת האכילה וכמובן סביבת האכילה.
אולם, היום הייתי רוצה לדבר איתכם על רעיון מתחום הפסיכולוגיה הנקרא אפקט פיגמליון.
מהו אפקט פיגמליון?
אפקט פיגמליון הוא מונח שנטבע לתאר תופעה שבה הציפיות שלנו ממציאות מסוימת גורמות לה להתרחש בפועל, במיוחד כאשר אנו מאמינים בהם בחוזקה. מדובר בסוג של התגשמות עצמית, שבה האמונות והציפיות של האדם משפיעות על התנהגותו ועשויות להביא לתוצאות שהוא ציפה להן, אף אם לא היו להן סיכוי גבוה להתממש ללא ההשפעה הזו.
כיצד נתגלה ולמה זכה לשמו?
המונח "אפקט פיגמליון" נטבע לראשונה בשנת 1968 על ידי רוברט רוזנטל ולנור ג'ייקובסון, כאשר ביצעו מחקר בתחום החינוך. במחקר זה, מורים קיבלו מידע כוזב שתלמידים מסוימים מצפים להראות קפיצת מדרגה קוגניטיבית במהלך השנה הלימודית. למרות שהמידע לא היה מבוסס, התלמידים הללו הצליחו יותר מאחרים, ככל הנראה בשל היחס השונה והציפיות הגבוהות שהפגינו כלפיהם המורים.
(השם "פיגמליון" נלקח מהמחזה "פיגמליון" מאת ג'ורג' ברנרד שואו, שבו פסל מתעורר לחיים בעקבות האהבה וההתמדה של פסלו.
דוגמה שלילית מתחום העבודה
איתן, עובד בחברה טכנולוגית, ומועמד לקידום לתפקיד ניהולי. איתן, מחזיק בתחושה עמוקה שהוא אינו מתאים לתפקידים ניהוליים ושהוא עלול להיכשל אם יקודם.
החששות שלו משתקפים בהתנהלותו: הוא מתחיל להימנע מלקחת יוזמה, נמנע מלהביע דעות בפגישות ולא מתמודד עם אתגרים חדשים שיכולים להציג אותו באור חיובי.
ההשלכות של התחזית השלילית של איתן מתגשמות בפועל: מנהליו ועמיתיו מתחילים לראות אותו כפחות מתאים לתפקידים אלו, מה שמחזק את אמונתו שהוא אכן לא יכול להתמודד עם אחריות נוספת. האמונה השלילית של איתן בעצמו מובילה להתנהגות שמאששת את הפחדים שלו ובכך משפיעה לרעה על הקריירה שלו.
במקרה זה, אפקט פיגמליון מתגלם באופן שלילי כאשר הציפיות השליליות של איתן לגבי עצמו גורמות לו להתנהג באופן שמגשים את הנבואות הללו לרעה. התובנה החשובה מכך היא שחשוב לטפח ציפיות חיוביות וריאליסטיות על מנת לאפשר התפתחות אישית ומקצועית.
דוגמה חיובית מתחום הספורט
דניאל הוא רץ מרתון חובב שהחל להתאמן למרתון הראשון שלו. לאחר פגישה עם מאמנו, זה הביע אמון גדול ביכולתו של דניאל לסיים את המרתון בזמן טוב יותר ממה שדניאל חשב שהוא מסוגל. המאמן של דניאל דיבר על כך שיש לו פוטנציאל גדול והציע לו תוכנית אימונים מותאמת שתעזור לו לשפר את סיבולתו ומהירותו.
התמיכה והציפיות הגבוהות מהמאמן גרמו לדניאל להתחיל לראות את עצמו באור חדש. הוא החל להשקיע יותר באימונים, לשפר את טכניקת הריצה שלו, ולהתמקד יותר בתזונה ובמנוחה הנכונה. עם הזמן, דניאל החל לשים לב שהוא משפר את הזמניו באימונים, והתחושה של עצמו כרץ רציני ומחויב גדלה.
ביום המרתון, דניאל הפתיע את עצמו ואת אחרים על ידי שיפור משמעותי בזמן הסיום שלו, מה שאישר את האמונה של המאמן ביכולתו. האמון שהושקע בו והתמיכה שקיבל עזרו לו לפתח את הביטחון העצמי והמוטיבציה להגיע להישגים שלא חשב שהוא יכול להשיג.
אפקט פיגמליון במקרה זה ניכר בשיפור ביצועיו הספורטיביים של דניאל ובתחושת ההישג שהוא חווה, המראה כיצד ציפיות חיוביות ותמיכה יכולות להוביל לשינוי משמעותי ביכולת הפיזית ובתחושת הערך העצמי.
אפקט פיגמליון והקשר לאכילה רגשית
בהקשר של אכילה רגשית, אפקט פיגמליון יכול להתבטא בכך שאנשים שמאמינים שהם נוטים לאכול מתוך רגשות יעשו זאת בפועל בסיטואציות של לחץ רגשי, מבלי שיהיה זה מוכרח. ציפייה זו יכולה להפוך למעין תחזית מתגשמת של עצמה, שכן האדם מתחיל לפעול בהתאם לאמונותיו ולא לפי המציאות האובייקטיבית.
סיטואציה: אכילה לילית ליד הטלוויזיה
אדם שמבלה את ערביו ליד הטלוויזיה, עם תחושה ש"חייבים משהו לנשנש ליד הטלוויזיה" או ש"קינוח הוא חובה אחרי כל ארוחה". האמונה הזו מגיעה מהנחה שהיא כמעט בלתי נמנעת, והתוצאה היא פתיחה של חטיף, שוקולד או כל מאכל מתוק אחר שממלא את הציפיות האלה.
פיגמליון בפעולה
במקרה זה, האפקט מתבטא בכך שהאדם מתחיל לפעול בהתאם לאמונתו שהוא זקוק למשהו מתוק או לנשנוש במהלך צפייה בטלוויזיה. התנהגות זו מחזקת את התחושה שלא ניתן לשנותה, מה שמביא לכדי סבב של אכילה רגשית שמשרתת יותר את הציפיות העצמיות מאשר את הצורך הפיזיולוגי או הרציונלי.
השפעת פינגליון על שינוי הרגלי אכילה
כדי לשנות הרגל זה, חשוב להתמודד עם הציפיות ולשאול את עצמנו האם אכן חייבים את המאכל המתוק או הנשנוש בזמן צפייה בטלוויזיה, או אם אפשר להחליף אותו במשהו בריא יותר או אף לוותר עליו לחלוטין. במקרים רבים, שינוי הציפיות וההנחות עלינו ועל הסביבה שלנו יכול להביא לשינוי משמעותי בהרגלי האכילה.
לכל האמור, אני ממליץ לקחת בחשבון את השפעת אפקט פיגמליון כאשר מתמודדים עם אכילה רגשית ולהתייחס אליו ככלי להבנת התהליכים המנטליים שמובילים להתנהגויות שלנו. בכך ניתן לפתח גישה בריאה יותר לאורח חיים מזין ומעצים.
דוגמאות נוספות להשפעת אפקט פינגליון בצורה חיובית:
- בעבודה: עובדים שמקבלים פידבק חיובי ומחמאות מהבוסים שלהם לעיתים קרובות משפרים את ביצועיהם יותר מאשר עובדים שלא זוכים לכך.
- בריאות : פציינטים שמאמינים ביעילות הטיפול שלהם נוטים לראות שיפור משמעותי יותר במצבם הנפשי והרגשי.
מבחינה מחקרית ועניינית, חשוב להבין את אפקט פיגמליון כדי להימנע מליצור ציפיות שליליות שעשויות להוביל לתוצאות לא רצויות, ולהשתמש בו בחכמה לקידום התנהגויות חיוביות ובריאותיות.
ואם לא התעורר בכם צורך לשינוי קבלו את המושג שנקרא:"המוח הגמיש"
בעולם הנוירולוגיה, המוח הגמיש או נוירופלסטיות מתארת את היכולת של המוח לשנות את מבנהו ותפקודיו בתגובה לחוויות חדשות או בשפה אחרת- גמישות מחשבתית.
תיאוריה זו, שמוצגת בספר "המוח הגמיש", מצביעה על כך שאנו לא רק יכולים ללמוד מיומנויות חדשות אלא גם לשנות הרגלים ותפיסות עמוקות שהיו נראות קודם לכן כבלתי ניתנות לשינוי.
למעשה, ככל שנתמיד ונבצע הרגל חדש ייוצרו מסלולים עצביים במוח, כמו כביש חדש שנסלל ובתגובה ניתן יהיה להגדיל אותו אם נתמיד או להעלים את הכביש אם לא נתמיד.
חיבור התיאוריה לאכילה רגשית
ההבנה שהמוח האנושי גמיש וניתן לשינוי יכולה לשמש כלי חזק במאבק בהרגלי אכילה לקויים ובפיתוח גישה בריאה יותר למזון. דרך פעילות מודעת ומתמדת, כגון תרגול תזונתי נכון, תמיכה קלינית ושינוי במחשבות ובתחושות כלפי מזון, ניתן לפתח מסלולים עצביים חדשים. המסלולים הללו מתחזקים עם הזמן ויכולים להוביל ליצירת הרגלי אכילה חדשים ובריאים.
יישום נוירופלסטיות בחיי היומיום
כדי ליישם את העקרונות הללו בחיי היומיום, ניתן להתחיל בצעדים קטנים כמו לשנות את המקום והזמן בו אוכלים, להחליף מאכלים לא בריאים באחרים שהם בריאים יותר, או להפוך את הארוחה לפעילות משפחתית מודעת ולא אוטומטית. כל שינוי קטן יכול לתרום ליצירת מגמה חיובית בכיוון של בריאות ואושר.
בסופו של דבר, הבנת נוירופלסטיות או גמישות מחשבתית והיישום שלה בתחום התזונה מציעה תקווה ואפשרות לשינוי אמיתי ועמוק, יחד עם הבנת אפקט פינגליון ניתן לשאוף ככה שההרגל הבא לשינוי כמו: גמילה או הפחתה ממתוקים, הפסקת הנשנשת בלילה, הפסקת האכילה המיותרת תהיה בשאיפה בפעם הבאה שלכם בצורה יותר מושכלת, עם יותר מוטיבציה, אמונה וביטחון בדרך.
בהצלחה בשינוי